Framework-uri PHP

Post Title

In acest articol, vom discuta despre alegerea unui framework php, care este cel mai bun framework php pentru ce avem de facut s.a.m.d, dar inainte de toate, sa incepem cu o mica descriere.

PHP este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, el fiind un limbaj de programare server-side si un limbaj de programare foarte stabil, este folosit chiar si de companiile de top pentru diferite operatii.

De ce sa alegi un framework php?

Un framework php te face mai productiv, te protejeaza de erorile mici (cum ar fi SQLi), te scuteste de miciile detalii, te ajuta sa salvezi timp avand in vedere ca nu vei sta sa rescrii acelasi cod.

Totodata, daca esti la inceput de drum si acum incepi sa inveti php, nu iti recomand sa incepi cu un framework. Daca nu scrii tu codul poate sa fie o pierdere deoarece nu o sa intelegi ce se intampla cu codul, cum functioneaza. Este foarte important sa Reinventam Roata, dar totusi daca esti ceva mai experimentat, sau vrei sa citesti acest articol informativ, te invit sa trecem mai departe :) .

Cum sa alegi un framework php?

Inainte sa alegi un framework php, trebuie sa iti pui cateva intrebari, cum ar fi:

  • Care este scopul site-ului? Ce ar trebui sa faca? Ce imi ofera framwork-ul x? are toate functionalitatiile de care am nevoie? (Alegerea unui framework nu depinde de popularitatea lui ca framework, depinde foarte mult de ce avem nevoie pentru proiect).
  • Exista destula documentatie pe internet despre framework-ul x? (Alegerea unui framework cu multa documentatie o sa fie mai usor pentru tine sa il intelegi si sa scrii aplicatii).
  • Exista support pentru development-ul framework-ului?

Odata cu vremea si cu experienta pe care o vei dobandi, o sa gasesti singur mai multe intrebari pe care ti le vei pune, dar momentan ne limitam la atat.

Care sunt cele mai bune framework-uri?

Symfony

Symfony vine cu un cod care ajuta developerii sa faca schimbari si sa le integreze intr-o aplicatie web foarte usor. Vine cu update-uri multe si te lasa sa alegi din doua versiuni ale lui, o versiune modulara pentru aplicatii mici si o versiune full stack pentru programare complexa. Multe proiecte populare sunt construite pe framework-ul Symfony, cum ar fi Drupal sau phpBB. Pana si cel mai popular framework Laravel, este construit pe baza lui Symfony.

Laravel

Laravel este un framework php cu o sintaxa eleganta, foarte expresiv care tinteste sa usureze munca unui developer web. El stie deja functii comune folosite in majoritatea site-urilor, cum ar fi rutele, autentificarea, caching-ul si sesiunile. Laravel are o tehnica de autentificare foarte simpla si este foarte bine configurata si are multe functionalitati, are librarii orientate spre obiect, care nu se gasesc la foarte multe framework-uri php.

Yii

Yii este un framework foarte performant, foarte rapid si sigur. Yii foloseste Composer pentru a instala diferite librarii. O functionalitate deosebita pe care acesta o are acesta este integrarea jQuery.

Codeigniter

Codeigniter este un framework puternic, si este facut pentru a fi folosit foarte usor, dar si usor pentru a scrie site-uri cu functii complexe. Codeigniter are putine librarii si le incarca pe cele suplimentare dinamic, pe baza la ceea ce e nevoie intr-un anumit request.

Concluzie

Fiecare framework este creat diferit. Toate framework-urile prezentate mai sus sunt excelente de utilizat, toate vin cu optiuni pentru developeri full stack, atunci cand alegi un framework, poti sa cauti specificatiile fiecaruia dintre ele si sa vezi ce ti se potriveste mai bine.

Dupa parerea mea, un framework php bun este cel care ofera modularitate, este scalabil, este foarte eficient, detecteaza erorile, are o comunitate mare de oameni in spate si suporta orice baza de date.

Vezi Filme Online

Te astept in comentarii in acest articol pentru sugestii, sa imi semnalezi eventuale greseli si desigur te invit pe forum sa discutam despre Ce framework folosesti si de ce? :) .

Autor articol

Articolul urmator

Nu mai sunt articole

Acest articol nu este comentat, fii primul care o face

Trebuie sa fii logat sa poti lasa un comentariu Autentificare Inregistrare Logare cu Facebook
top