Se pare ca a venit timpul sa scriu primul articol serios pe micul-programator.ro , voi dedica acest tutorial incepatorilor in limbajul PHP.
Stiu ca nu este usor sa fii unu incepator si mai ales in programare, la fel sunt si eu asa ca o sa incerc sa va indrum cat pot eu de bine spre limbajul PHP care recunosc este si preferatul meu.
Stiu ca un incepator isi pune un set de intrebari, asa ca eu o sa raspund la ele.
1.De unde sa incep?
Nu exista un anume loc de unde sa incepi, insa ar trebui sa ai habar de limba engleza ( cu cat mai mult cu atat mai bine), deoarce majoritatea tutorialelor sunt in limba engleza, ma refer la cele mai "laborioase" sau o sa fie alte n cazuri unde o sa aveti nevoie de limba engleza.
Pe parcurs o sa scriu mai multe tutoriale pentru incepatori insa pana atunci ca sa aveti un start puteti incepe chiar cu php.net insa tutorialele nu folosesc la nimic daca nu puteti sa le verificati prin rulare, pentru a putea rula php aveti nevoie de un un server web gen Apache si kit-ul PHP dar pentru asta eu recomand Xampp care o sa va instaleze apache,php,mysql,phpmyadmin,perl de ce atat de multe? deoarece de toate o sa aveti nevoie pe parcurs, php fara o baza de date( ex: mysql) nu pare atat de interesant+ ca nu o sa puteti crea nimic complex gen cms-ul care l-am construit eu pentru acest site. Instalarea Xampp este destul de usoara ca sa puteti rula un scrip php trebui sa mergeti in Disk/xampp/htdocs si sa copiat fisierul. apoi din browser rulati "localhost/nume.php" si asa o sa aveti un rezultat. In cazul in care va blocati undeva lasati un comentariu si eu o sa va raspund.
2.In cat timp ajung sa fiu bun?
Deja ai vise, insemna ca vrei cu adevarat sa inveti programare, vor dura 3-4 ani sa te poti numi peste mediu in PHP , asta doar daca te tii de treaba, un limbaj de programare nu se citeste el se exerseaza, cand tu vei crede despre tine ca devii tot mai "slab" cu toate ca inveti si muncesti tot mai mult iar alti deja de catalogheza ca fiind foarte bun sa stii ca te apropii de a fi "bun".
3.Ce unelte trebuie sa folosesc?
Uneltele de lucru sunt inportante pentru un incepator, in primul rand ai nevoie de un IDE gen ecplipse sau netbeans , de ce un IDE si nu un simplu editor de text? deoarece un incepator are nevoie de tot ajutorul, iar un ide va ofera asta + ca pe parcurs o sa va puteti organiza proiectele. Pentru lucrul cu baza de date recomand Mysql Workbench in cazul in care preferati mysql, deorece pe parcurs o sa aveti nevoie de o organizare mult mai precisa a datelor in baza de date + ca fara o "legatura" vizuala intre tabele o sa uitati ce si de unde se leaga sau ce este intr-un tabel.
Eu unu folosesc netbeans si workbench vi le recomand si voua.
4.Daca nu inteleg nimic ce fac?
In acest caz o sa mai citesti o data si inca o data pana cand o sa intelegi o ca folosesti google pana il inrosesti si atunci vei intelege si desigur dupa ce resuseti o sa ai satisfactie, nu o sa te poti numi progamator pana nu o sa fii numit de alti. In caz ca nu va descurcati puteti oricand sa ma contactati si bineinteles dupa ce o sa implementez si modul pentru forum sa postati pe el.
Acum sa facem o recapitulare:
- Nu cititi tutoriale doar de dragul de a citi , exersati cat mai mult ( recoamnd peste 3 ore pe zi 5 ar fi ok).
- Nu va laudati cat stiti voi cand cereti ajutorul, e posibil sa nu il mai primiti
- Uneltele de lucru gen netbeans, workbench,hediSQL sunt un ajutor in plus( se poate si fara ele insa oricine trebuie sa le foloseasca pentru asi usura munca si pentru asi organiza/dezvolta un proiect cat mai "inteligibil".
- Orice programator web trebuie sa aiba un server local pentru teste, da se poate lucra si pe remote sau pe un "site" insa incurca lucru.
- Ca sa va apucati de PHP trebuie sa aveti cunostinte de baza in html si css ( sa folositi formurile si sa arate si omeneste nu ca la balamuc)
- Nu in ultimul rand o aplicatie trebuie testata pe majoritatea browserelor.
Cam atat deocamdata, o sa mai editez articolul si o sa mai adaug ce mi se pare interesant.